Velika Gospa 2021.

Velika Gospa 2021.

ZEMUN (TU) – U nedjelju, 15. kolovoza 2021. župljani župe Zemun svečano su proslavili Uznesenje Blažene Djevice Marije – crkveni god zemunske župe. Za proslavu Velike Gospe župljani su se pripremali trodnevnicom  koju je predvodio zemunski župnik preč. Jozo Duspara. Vjernici su u veoma lijepom broju pohodinli sve dane priprave za proslavu, pogotovo kada imamo na pameti da su velike vrućine, kao i da je vrijeme pandemije.  

Svečanu Svetu Misu u 10.00 sati predslavio je msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup u suslavljenju drugim svećenicima. Na početku Mise, preč. Jozo Duspara, pozdravio je biskupa, svećenike, župljane, kao i sve goste koji su došli na hodočašće kako bi se pomolili i zatražili zagovor nebeske zaštitnice. Župnik Jozo Duspara je naglasio da naša župa ove godine slavi tristo godina obnove župe, a sama proslava jubileja predviđena je za 19. rujna 2021.

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović je naglasio: Marija je zaslužila da bude dušom i tijelom uznesena na nebo. Osoba je to, koja svojim pristankom omogućuje silaznu putanju Boga među nas ljude, u ljudsku povijest. Njezin odgovor je preuzimanje silne odgovornosti za ostvarenje onoga što Bog hoće. Primjer kako se prihvaća i ostvaruje, kako se živi ono što Bog hoće. Okupili smo se oko Djevice i Majke Marije, Velike Gospe, s iskrenim molitvenim raspoloženjem, onako kako je Crkva činila od svog početka moleći za dar Duha Svetoga, da tom snagom bude vjerna, hrabra i sveta, poručio je msgr. Đuro Gašparović.

Na ovoj Svetoj Misi bio je veliki broj vjernika, što dokazuje da je štovanje Blažene Djevice Marije veoma intenzivno kroz dugu povijest zemunske župe.

Večerenju Svetu Misu je slavio, u zajedništvu sa drugim svećenicima, vlč. Marko Zubak, ravnatelj katoličkog školskog centra u Tuzli. U prigodnoj homiliji govorio je suotkupiteljskoj ulozi Blažene Djevice Marije kao i povezanosti sa svetom Elizabetom, koja je na svijet donijela svetog Ivana Krstitelja, preteču Isusa Krista. Također je naglasio odgovorno izgrađivanje vjere i naše vjernosti Blaženoj Djevici Mariji, preko koje ćemo lakše doći u Kraljevstvo Božje. Nakon svetih Misa, vjernici su se okupili u župnom dvorištu na zajedničko druženje, razgovor i osvježenje.

Za istaknuti je kako vjernici grada Beograda, također rado dolaze u Zemun, gdje se od vremena do vremena susretu i razmjenjuju svoja vjernička iskustva.