Proslava 300 godina župe

Proslava 300 godina župe

U subotu, 18. septembra, održan je još jedan u nizu događaja povodom proslave 300 godina župe. U dvorani pastoralnog centra  održano je tematsko predavanje iz povijesti župe. Prisutnoj publici svojim izlaganjima predstavili su se Tanja Grličić, profesor Nikola Škalabrin i velečasni Jozo Duspara.

Predavanje je otvorila Tanja Grličić sa temom povijesti župe od prvih dana do II svjetskog rata te ujedno ekspozeom najavila Monografiju crkve koja je u izradi već godinama unazad, priprema je gospođa Milica Spasić, a očekuje se da će izaći u toku sledeće godine. Osvrnula se na 1721. godinu i dolazak franjevaca kapucina, njihov rad, gradnju prve crkve, zatim na kasniju izgradnju sadašnje crkve. Mogli smo čuti crtice iz života prve župe, njenih vernika, župnika… o događajima značajnim za crkvu, o uređenju crkve i mnogim drugim interesantnim činjenicama vezanim za župu i crkvu kroz 300 godina postojanja.

Profesor Nikola Škalabrin koji je dugo godina bio profesor na Bogosloviji u Đakovu, inače Zemunac osvrnuo se u svom izlaganju na župu i crkvu Svetog Vendelina  iz nekadašnjeg predgrađa Zemuna Francestala koja je srušena 1947. godine posle II svjetksog rata. Govorio je o postojanju župe, o gradnji crkve ali ponajviše o tome kako i zašto je crkva srušena nakon rata kao osveta prema stanovništvu njemačke nacionalnosti, obzirom da su vjernici pretežno bili zemunski Njemci, i o tužnom kraju i sudbini jedne crkve i vjernika koji su je pohodili stotinama godina. Na kraju svog izlaganja pročitao je odlomak iz knjige nemačkog pisca koji je u njoj opisao tužna sećanja ljudi koji su napustili svoj dom a drugi dom nikada nisu našli u svojim srcima, o zemunskim Njemcima.

Posljednje izlaganje imao je prečasni Jozo Duspara. On za temu izabrao život i rad župnika naše župe nakon II svetskog rata. Govorio je o župniku Žabaroviću, zatim o Đuki Mariću i na kraju o njegovom prethodniku župniku Kolareviću. Vlč. Duspara se osvrnuo  na teške poratne dane župnika Žabarovića, policijske istrage, pretrese crkve i župne kuće, zatvaranja ali i na lijepe dane i razne anegdote vezane uz župnika. Govoreći o župniku Mariću saznali smo mnogo toga o životu župe, o njenim vjernicima, o stanju katoličkog življa 60. i 70. godina XX stoljeća, o broju vjernika, o vjenčanjima, krštenjima i o raznim župnim događajima. O župniku Kolareviću kao njegovom prethodniku i kolegi koga je i lično poznavao govorio je lijepim i biranim riječima a također se osvrnuo i na teške dane njegovog službovanj iz perioda devedestih godina XX stoljeća i nedaća koje su doživljavali vjernici župe a i sam župnik.

Na kraju, župnik se zahvalio nazočnima u publici na dolasku i pozornom slušanju i pozvao sve da u nedjelju prisustvuju središnjem događaju proslave, svečanoj Svetoj Misi koju će predvoditi Đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić uz suslavlje sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem.

Nakon predavanja u crkvi je održan i koncert na orguljama ansambla MUSICA CAELESTIS. Još jednu lijepu večer priuštile su, župljanima već dobro poznate glazbenice, naše drage Tijana i Lidia. Tijana Nikolić sopran i Lidia Martiniello na orguljama ponovo su bile maestralne u svom nastupu. Župnik im se zahvalio što su svojim koncertom  upotpunile slavlje povodom proslave.