PRIOPĆENJE APOSTOLSKE NUNCIJATURE U REPUBLICI SRBIJI O IMENOVANJU MONS. FABIJANA SVALINU BISKUPOM KOADJUTOROM SRIJEMSKE BISKUPIJE S POSEBNIM OVLASTIMA

PRIOPĆENJE APOSTOLSKE NUNCIJATURE U REPUBLICI SRBIJI O IMENOVANJU MONS. FABIJANA SVALINU BISKUPOM KOADJUTOROM SRIJEMSKE BISKUPIJE S POSEBNIM OVLASTIMA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U četvrtak, 7. listopada 2021., u prostorijama rimokatoličke župe Sveti Dimitrije, đakon i  mučenik, točno u 12.00 sati započela je molitva Anđeo Gospodnji koju je predmolio msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup, u zajedništvu sa svećenicima koji su na službi u Srijemskoj biskupiji. Nakon molitve, msgr. Đuro Gašparović je pročitao proglas o proglašenju mons. Fabijana Svaline za biskupa koadjutora s posebnim ovlastima u Srijemskoj biskupiji, kako je priopćila Apostolska Nuncijatura u Republici Srbiji.

Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji ima čast obavijestiti Vas da je Sveti Otac Franjo imenovao biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima u Srijemskoj biskupiji vlč. mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko–osječke nadbiskupije.

Vijest o imenovanjima objavljena je u Srijemskoj biskupiji, u Srijemskoj Mitrovici, 7. listopada 2021. godine u 12.00 sati. Istovremeno je imenovanje objavljeno u Rimu, u Apostolskoj Nuncijaturi u Hrvatskoj i u Đakovačko–osječkoj nadbiskupiji.

Objavu i obraćanje biskupa Đure Gašparovića donosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici – župnic, dragi Kristovi vjernici laici Srijemske biskupije!

Božja Providnost je, nakon nekoliko prijašnjih imenovanja, ponovno pogledala na prezbiterij Đakovačko-osječke nadbiskupije kako bi izabrala Pastira za jednu partikularnu Crkvu u Srijemu. Čast mi je i radostan sam što vam mogu objaviti da je danas, 7. listopada 2021. godine, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, papa Franjo imenovao svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije s posebnim ovlastima. Ovu vijest je priopćila Apostolska Nuncijatura u Beogradu.

Novi biskup Fabijan nije danas ovdje s nama, ali mi smo duhom i molitvom uz njega u Apostolskoj Nuncijaturi u Zagrebu i povezani s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom u Đakovu gdje se ovoga trenutka objavljuje ovo imenovanje. Zahvaljujemo Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji što je darovala sufraganskoj biskupiji svećenika za biskupa koadjutora.

Danas se  imenovanju mons. Fabijana za biskupa koadjutora Srijemske biskupije sa posebnim ovlastima raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. Posebno se danas raduje naša biskupija i zvone zvona ove naše katedrale, drevna biskupija, bogate kulturom, tradicijom i običajima. Zahvalna je Papi i Đakovačko-osječka crkvena pokrajina kao i Biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metoda.

Dragom mons. Fabijanu čestitam u ime svećenika, redovnika, sestara redovnica i Kristovih vjernika laika na ovom imenovanju jer je ono znak povjerenja Crkve i Pape Franje prema njemu. Sveti je Otac prepoznao u njemu revnog Kristova radnika u Božjem vinogradu pa ga je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Njegovo pastoralno iskustvo koje je stjecao kao svećenik na mnogim područjima djelovanja u Crkvi dolazi sada do novog izražaja u Srijemskoj biskupiji. Uvjeren sam da će svojim svećeničkim iskustvom, otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovniku, redovnicama i svim ljudima dobre volje u Srijemskoj biskupiji zajedno sa mnom, dijecezanskim biskupom. Uvjeren sam i želim da bude snažan i ustrajan u posvećivanju Naroda Božjega, u naviještanju radosne vijesti i u našem zajedničkom upravljanju Srijemskom biskupijom.

Biskupu Fabijanu želimo dobrodošlicu i molimo da svaki njegov korak i pothvat u ovoj biskupiji bude blagoslovljen, a Isus Krist, jedini pravi i dobri Pastir, neka mu u njegovom služenju ovoj partikularnoj Crkvi bude uzorom!

Pratio ga zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, katedrale i župe Srijemske Mitrovice i svih svetih Srijemskih mučenika.

Nakon službene objave i govora msgr. Đure Gašparovića, svi okupljeni zapjevali su svečanu pjesmu Tebe Boga hvalimo izrazivši tako radost poradi objave i imenovanja msgr. Fabijana Svaline za novoga biskupa koadjutora s posebnim ovlastima u Srijemskoj biskupiji.

Na koncu su se svi okupljeni zadržali u ugodnom druženju i kratkoj okrjepi.

Životopis mons. Fabijan Svalina

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. godine u Đakovu od oca Mirka i majke Lucije rođ. Poljičak. Djetinstvo i osnovno školovanje završio je u Satnici Đakovačkoj. Srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Đakovu, te je 1997. godine diplomirao. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. godine u katedrali – manjoj bazilici sv. Petra u Đakovu.

Nakon ređenja obnašao je pastoralnu službu župnog vikara u Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku – Retfala, potom od 1998. do 2004. odgojitelj – prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Od 2004. do 2010. godine obnašao je u Đakovu službe tajnika Biskupskog ordinarijata, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata i voditelja nadbiskupijskog Tiskovnog ureda. U više mandata bio je član Prezbiterskoga vijeća i član Zbora savjetnika.

Na Izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK)  u Zagrebu 25. siječnja 2010. izabran je za zamjenika generalnog tajnika HBK. Na toj službi bio je do siječnja 2017. godine.

U srpnju 2010. Imenovan je za v.d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a potom, 2012. godine, i ravnateljem te ustanove HBK na čijem je čelu i danas.

Početkom 2011. godine imenovan je u Odbor HBK za organizaciju dolaska Svetoga Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku te mu je, između ostalog, povjerena koordinacija susreta Svetog Oca s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, kulture, poduzetnika, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica u Hrvatskom narodnom kazalištu. 2011. godine imenovan je članom – supredsjedateljem Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa oduzete imovine Katoličkoj Crkvi za vrijeme komunističke vladavine.

Odlukom hrvatskih biskupa od 2017. godine postaje ravnateljem Hrvatske katoličke mreže (HKM) u koju je integriran Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, novi mediji i mrežna stranica HKM-a.

Hrvatski Caritas vodi u vrijeme nekoliko velikih nacionalnih žurnih projekata pomoći stradalima od prirodnih nepogoda i kriza izazvanih ljudskim faktorom; tako 2014. godine inicira pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji; 2015. mobilizira mrežu Caritasa za  pomoć u migrantskoj krizi, a 2020. godine nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini aktivno provodi projekte HBK stambenom i socijalnom u zbrinjavanju stanovništva. 2021. godine inicijator je pregovora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske o provedbenom ugovoru za Hrvatski Caritas i dijecezanske Caritase.

Kapelanom Njegove Svetost imenovan je 30. travnja 2012.

Video sa objave možete pogledati ovdje.

Tekst: Tiskovni ured Srijemske biskupije

Fotografije: Tiskovni ured Srijemske biskupije/Dario Zürchauer/Marin Škarica