10. Ekumenski susreti

10. Ekumenski susreti

     Dana  27.11 2021, u večernjim satima  održan je deseti   ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.  Ovaj susret je predstavljao  značajan jubilej,  deset  godina našeg druženja u zajedništvu i pjesmi s čime su domaćini nastojali na osobit način slaviti Boga. Kroz deset godina prošao je znatan broj zborova sa zavidnim brojem onih koji u njima pjevaju. Osobito to, da neki zborovi više puta sudjeluju, govori da ideja druženja i pjesme zbližuje ljude, da se rađaju prijateljstva i želja da se dogodine opet susretnemo.

     Kristova veliko svećenička molitva koja bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim  je uzeta kroz sve godine  za moto svih susreta „Kao što si ti Oče u meni i ja u tebi , tako neka i oni u nama budu jedno…“.

     Preč. Jozo Duspara domaćin ove svečanosti je pozvao prisutne pjevače i posjetioce   da dublje živu Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov i da budu apostoli današnjeg vremena i nosioci ljubavi, mira i radosti. On je naglasio da je ovo sjajan primjer  odaziva onih koji su zainteresirani za jedinstvo  osobito kroz pjesmu i druženje   te razmjenu mišljenja.  

     Na koncertu su bili  predstavnici katoličke, pravoslavne i evangeličke zajednice iz različitih naroda. Prisustvovali su prof. Rakić pravoslavni teolog iz Beograda o. Petar Tašev,Lazarista iz Beograda otac Ilarijon monah Srpske pravoslavne crkve iz Zemuna,svećenik  Slovačke-Evangeičke crkve Igor Feldi iz St. Pazove, fra Nenad Meter upravitelj i gvardijan franjevačkog  samostana u Zemunu.

     Koncertu su nazočili:  Mešoviti hor „Tilia“ iz Stare Pazove, pod vođstvom dirigentice g.  Ane Đurđević koji djeluje pri Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Staroj Pazovi i slovačkom KUD-u, – rimokatolički župni zbor Crkve Uznesenja BDM, sv. Cecilija, pod vođstvom dirigenta Zorana Đorđević. Ženski zbor “Pojača družba “ iz Beograda pod vođstvom Višnje Dimitrijević, Ansambl”Musica caelestis pod vođstvom Tijane Nikolić,sopran i Lidije Martiniello-orgulje Također su solo nastupili Aleksandar Pantelić, bas  i Viktor Vinaji na violončelu izvodeći dijela poznatih autora.

     Pokrovitelji ovog susreta je bila uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u ime koje je prisustvovao  g-din Gavrilo Grban koji je naglasio da je ova institucija prepoznala zalaganje župnika i pjevača i  da je spremna u buduće potpomagati ove susrete. S nama u duhu   su bili prisutni g. Jasmina i Milan Knežević vlasnici bolnice Bel Medic čija je majka Ana  bila dugogodišnji član i pjevač u zboru sv. Cecilija iz  Zemuna koji već dugi niz godina  pomažu ovaj projekat.

     Dio zborova koje smo pozvali nisu mogli prisustvovati zbog pandemije a također i zajednički nastup je izostao zbog poštivanja epidemioloških mijera. Ipak možemo biti sretni i zahvalni Bogu na ovom daru zajedništva koji smo uspjeli organizirati unatoč teškoj situaciji ovog vremena. Kod svih sudionika se  osjeća  velika želja ponovnog okupljanja kao što je i bilo  prethodnih godina u vremenu bez pandemije.