Papina poruka za korizmu: Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro

Papina poruka za korizmu: Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro

Predstavljena je poruka pape Franje za korizmu, nadahnuta geslom „Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! Dakle, dok imamo vremena (kairós), činimo dobro svima“ (Gal 6, 9 – 10a).

Nadahnut Poslanicom Galaćanima, Papa podsjeća kako je korizma vrijeme za osobnu i zajednički obnovu jer nas vodi prema pashalnom otajstvu smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Sijati i žeti

Sveti Pavao govori o kairósu, prikladnom vremenu za sijanje dobrote u vidiku buduće žetve. Korizma, napominje Papa, svakako je za nas prikladno vrijeme, ali je isto tako čitava naše postojanje, koji na neki način oslikava korizmeno vrijeme. Prečesto u našem životu prevladava pohlepa, ponos i želja za posjedovanjem, gomilanjem i konzumiranjem. Korizma nas poziva na obraćenje, promjenu stava, kako bi se životna istina i ljepota pronašla ne toliko u posjedovanju koliko u davanju, ne toliko u gomilanju koliko u sijanju i dijeljenju dobra. U korizmenom smo razdoblju pozvani odgovoriti na Božji dar slušajući njegovu Riječ, kako bi ona imala ploda u našim životima. Na taj način postajemo Božjim suradnicima, što je milost dijeljenja Božje vlastite preobilne dobrote, piše papa Franjo.

To dovodi do žetve. Kada sijemo sjeme dobrote, bez obzira koliko maleno, u našim životima, zračimo svjetlošću i donosimo miomiris Krista u svijet, napominje. Prisjetivši se evanđeoske prispodobe da „jedan sije, drugi žanje“ (Iv 4, 37); Papa podsjeća kako vidimo tek mali dio plodova koje sijemo. Kako objašnjava, sijati dobrotu za dobrobit drugih oslobađa nas uskog vlastitog interesa, ulijeva u naša djela zahvalnost i čini nas dijelom veličanstvenog obzorja Božjeg dobronamjernog plana.

Molitva, post i dobročinstvo

U nastavku poruke Papa povezuje Pavlove riječi u Poslanici Galaćanima s uobičajenim korizmenim praksama molitve, posta i davanja milodara. Neka nam ne dozlogrdi molitva, poziva Papa, podsjećajući kako su nam potrebni Bog i drugi. Neka nam ne dozlogrdi iskorijeniti zlo iz naših života, prigrlimo post kako bismo jačali naš duh za borbu protiv grijeha, čineći to i traženjem oprosta putem sakramenta pomirenja. Neka nam ne dozlogrdi borba protiv požude, dodaje Papa.

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro, u aktivnoj ljubavi prema bližnjemu, radosno i velikodušno darivajući drugima, napose onima kojima je najpotrebnije. Svake korizme, napominje Sveti Otac, imamo podsjetnik kako dobrota, zajedništvu u ljubavi, pravda i solidarnost nisu ostvareni jednom zauvijek, moraju se ostvariti svakoga dana.

Neka ne dozlogrdi činiti dobro

U zaključku poruke papa Franjo podsjeća sve kako se zemlja pripravlja postom, zalijeva molitvom, a obogaćuje ljubavlju. Ponovno poziva neka nam ne dozlogrdi činiti dobro te poziva na čvrsto uvjerenje da ako ne odustanemo, ubrat ćemo svoju žetvu u dano vrijeme. S darom ustrajnosti, dobit ćemo ono što je obećano, za naše spasenje i za spasenje drugih, piše Papa u vidiku korizme, koja započinje Pepelnicom, 2. ožujka.

(Vatican news – ps) 

https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2022-02/papina-poruka-za-korizmu-neka-nam-ne-dozlogrdi-ciniti-dobro.html