USKRSNA POSLANICA SRIJEMSKOGA BISKUPA KOADJUTORA FABIJANA SVALINE

USKRSNA POSLANICA SRIJEMSKOGA BISKUPA KOADJUTORA FABIJANA SVALINE

I viče sjajan anđeo:

Nek’ pjesme grobne svrše se,

Tugovat’, plakat’ prestajte:

Zatirač smrti uskrsnu!

(časoslov)

O Uskrsu 2022., Srijemska Mitrovica

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre!

U Evanđelju čitamo kako je preduskrsno vrijeme bilo obilježeno neizvjesnošću, nerazumijevanjem i strahom među učenicima, a kulminiralo je Kristovom mukom, smrću i pokopom. „A mi smo se nadali…“ reći će razočarani i rastuženi učenici. Toliko patnje, muke, neprihvaćanja, toliko pokopanih nada, želja i planova…

I mi smo, draga braćo i sestre, u ovom razdoblju mogli doživjeti ili doživljavamo gotovo identične osjećaje. Još potpuno ne oporavljeni od straha pred pandemijom, pogođeni gubitcima, osobnom patnjom, a onda i neizvjesnošću političke situacije na svjetskoj i europskoj sceni, kao ljudi ovoga trenutka ne možemo ostati ravnodušni na toliku  patnju i strah oko nas, ali i u nama. Ponekad se čini tako teško vidjeti svjetlo u tami koja nas okružuje.

No zato, baš u ovome trenutku, dolazi spas! Krist je Uskrsnuo, pobijedio je smrt i zlo, i svojim svjetlom razgoni naš mrak, kida naše okove, i podiže palo čovječanstvo! Uskrsli Gospodin svakome od nas govori „Mir vama! Ne bojte se!“, „Ja sam pobijedio svijet“.

Nismo sami! Isti Gospodin, čiji Uskrs sada zajedno s Njime proživljavamo i slavimo, proživio je i prepatio naš ljudski život u potpunosti; u njegovim velikim i malim trenucima, u njegovim radostima i suzama, sivoj svakodnevici i uzvišenim događajima. Gospodin, raspet i pokopan, koji je do dna ispio čašu muke, dao je smisao svakoj patnji žrtvujući se iz ljubavi. I taj isti Gospodin nazočan je i sada među nama, stvarno prisutan svojim ljudskim i božanskim srcem, uskrišen i preobražen Božjom slavom.

I dok u Njegovu uskrsnuću gledamo svjetlo i doživljavamo snagu i utjehu, važno je osvijestiti si i naše kršćansko, vjerničko poslanje koje proizlazi iz susreta s Uskrslim Bogom. Umorni od vlastitih tuga, strahova i neizvjesnosti, u napasti smo htjeti zadržati samo za sebe to svjetlo i radost novoga života, poput Marije Magdalene ili Tome. No Isus nas zajedno s učenicima podsjeća: „kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas!“. Šalje nas natrag u Galileju, u našu svakodnevicu, u naše obitelji i zajednice, našoj braći i sestrama koji su možda još uvijek u beznađu, zatvoreni u tami i strahu, potrebiti ljubavi i blizine, utjehe i radosti, da im mi sada ohrabreni i preobraženi susretom s Uskrslim, budemo Njegovo svjetlom i donesemo Njegov mir i radost koje smo sami doživjeli. Jer istinski susret s Uskrslim nužno mijenja i preobražava svakog čovjeka, i čitavog čovjeka; Uskrs je obnova duha, uma i srca koju u nama čini Bog.

Draga braćo i sestre, neka ovaj Uskrs bude zaista radostan osobni susret sa živim Bogom; Uskrs svih naših nada i radosti, te Uskrs ponovnog otkrića vlastitog kršćanskog poslanja i poziva – na živu i djelotvornu ljubav prema braći i sestrama koji su u bilo kakvoj potrebi, duhovnoj ili materijalnoj. Jedino je podijeljena radost istinska radost!

Dijeleći tu radost s vama, u zajedništvu s biskupom Đurom Gašparovićem, želim Vam svima blagoslovljen Uskrs – blagdan pobjede Boga našega, Vazmenog Jaganjca! Uskrsnu Krist, Pasha naša! Aleluja!

✠ Fabijan Svalina

srijemski biskup kodjutor