Zemunska Gospa 2022

Zemunska Gospa 2022

Zemun,24.svibanj 2022

Župa Zemun na ovaj dan slavi i časti Mariju Pomoćnicu kršćana.Časti je kao Zemunsku Gospu. Na taj dan se skupljaju vjernici Zemuna kao i oni iz drugih župa da bi počastili Mariju i uvijek iznova stavili sebe i svoje obitelji pod zaštitu Zemunske Gospe. Štovanje Marijino je ovdje uvijek bilo snažno  a posebno od kada je ponovno ustanovljena župa 1721. Tada su franjevci kapucini donijeli sliku Marijinu i počeli je štovati kao Zemunsku Gospu.  Ona je ovdje vjernicima ulivala nadu u bolje sutra. Ljudi koji su vezani za svoju Crkvu vezani su i za Zemunsku Gospu i uvijek nastoje da njihova vjera bude pomognuta Marijinom pomoći. Stoga su nastojali da štovanje Marije prenesu na druge generacije sve do danas. Ovdje se svake godine na ovaj dan okupi veći broj vjernika. Okupljaju se zato  kako bi se stavili pod njenu zaštitu.

Proslava Zemunske Gospe je započela trodnevnicom koju je vodio sam župnik Preč. Jozo Duspara. Na trodnevnici  se okupljao veći broj vjernika i štovatelja Zemunske Gospe.

Na sam dan svećenici Zemunskog dekanata su imali svoje redovito mjesečno klanjanje s vjernicima   ovaj put sat vremena prije sv. Mise koje su završili svečanim blagoslovom. Klanjanje je animirao preč.Berislav Petrović povjerenik biskupije za duhovnu formaciju svećenika.

Ove godine sv. Misu je predvodio Mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor. U svojoj homiliji dojmljivo je govorio o Mariji pomoćnici kršćana. On je naglasio „Mariju Pomoćnicu slavimo mi nemoćni,Bezgrešnu mi grešni,Majku mi djeca sinovi i kćeri.Naš život je ograničen,grešan i smrtan.Teško se nositi s izazovima i poteškoćama čak i onim normalnim,svakodnevnim.Oduvijek je nama stvorenjima  trebala stvoriteljeva pomoć. Utjecali smo se Majci Mariji,Gospodinu i svecima i molili ih za pomoć“

„Majka Marija je majka Gospodinova,Majka Crkve i naša majka. Po njoj se Riječ Božija utjelovila,Gospodin je postao čovjekom,a mi smo po Gospodinu postali braća i sestre. Gospodin je s nama htio podijeliti sve što ima.Darovao nam je sebe i Majku Mariju za našu majku“

Često molimo za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji,ali sužava se naš život  u uske granice bez duhovne dimenzije ,bez vjere. Marija nas želi učvrstiti u vjeri ,želi proširiti naš horizont da ne gledamo samo sebe nego i bližnje“

Biskup Svalina je dalje govorio dvostrukom osjećaju  u kojem ju osjećamo  „kako se Marija ističe u svojoj uzvišenosti u usporedbi s drugim stvorenjima, kako vrhunski  sudjelije na božanstvu svoga Sina.-No isto tako nas kršćanski osjećaj podsjeća  kako je Krist Isus nemjerljivo uzvišen i ima prednost koju apsolutno nemožemo i nesmijemo umanjiti niti zasjeniti nikojim stvorenjem , pa ni Marijinim.

Osjećamo i ističemo ono što je zajedničko između Marije i Krista  Gospodina : Ako je Krist Bog Marija je „Božanska“ ako je Krist svet Marija je i to samo ona bezgrešna i puna milosti; ako je Krist otkupitelj Marija je prva družica otkupljenja; ako je Krist posrednik  Marija je suposrednica. Ako je Krist Uskrsli , Marija je na nebo uznesena. Zato joj naš narod u našoj staroj marijanskoj pjesmi pjeva:

Sva nebesa puna stoje

Veličanstva slave tvoje

Prva jesi poslije Boga

i najveća od svakoga

Ali isto tako osjećamo Mariju kao pravog člana Crkve.Doživljavamo:Marija je stvorenje kao i mi.

Njezina milost je iste vrste kao i naša iako u višem stupnju.Njezino tijelesno uskrsnuće razlikuje se od našeg samo po tome što se dogodilo ranije na tajanstven način; ako je ona na uzvišen način bila „družica otkupljenja“ i mi na određen način, možemo surađivati na Kristovom otkupiteljskom djelu.

Marija je dakle visoko postavljena uz Krista,pred nama grešnicima,ali isto tako duboko smještena,uz nas u Crkvi,pred Kristom,jedinim Gospodinom i jedinim Spasiteljem.

Nadalje je biskup Svalina govorio o Mariji koja je sva u Kristu i sva u Crkvi.

„Marija je temeljno uvjetovana Kristom,sva je u Kristu,jer su sva njezina veličina i sve njezine povlastice dar.U Mariji je sve milost.Ona je „puna milosti“,tj.pomilovana,miljenica,remek dijelo Božije moći dragovoljnje ljubavi.“

„Marija,baš zato što je najbliža Kristu,ostaje i najbliže Crkvi,sva je u Crkvi,to jest u nama. Uzvišenija je od svih drugih članova,ali je uvijek dio tijela Crkve.“

Liturgijsko slavlje završeno zahvalom župnika Preč. Joze Duspare koji se zahvalio biskupu kao i prisutnim svećenicima. Također je osobito zahvalio  pjevačima na lijepom pjevanju a u svakom momentu pjesme osjetila se slavljenička radost.

Zahvalio je također svim darovateljima i volonterima  koji su na bilo koji način pomogli ovu svečanost. Kićenje Crkve je na osobit način doprinijela župljanka kao dar i izraz odanosti i pobožnosti Zemunskoj Gospi.

Svečanost je završena druženjem vjernika u dvorištu Crkve kao i razgovoru sa svećenicima i biskupom Svalinom.