XI EKUMENSKI SUSRET ZBOROVA CRKVENOG PJEVANJA U CRKVI UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U ZEMUNU

XI EKUMENSKI SUSRET ZBOROVA CRKVENOG PJEVANJA  U CRKVI UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U ZEMUNU

Zemun 16.10.2022. jedanaesti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja u crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu održan je u nedjelju 16.listopada 2022 u 18 sati. godine. Svake godine ova manifestacija uzima za moto redak Evanđelja  Velikosvećeničke Kristove  molitve  koja  bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim  „Kao što si ti Oče u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…“ (Iv. 17,20). U crkvi prepunoj posjetitelja , susret su svojim nastupom otvorili domaćini – mješoviti pjevački  župni zbor „Sv. Cecilija” iz Zemuna, pod vođstvom dirigentice Nine Fuštar a potom su se publici predstavili slijedeći zborovi: Pevački zbor „Pojoča družba“ iz Beograda, pod vođstvom dirigentice  Višnje Dimitrijević, mešoviti hor Slovačko-evangeličke crkve „Tilia“ iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, Hor“ Ars Vocalis“ Beograd, dirigent Miroslav Arbanovski, ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, pod vođstvom pjevača i zborovođe Siniše Belošević, Merry Gospel hor, Beograd, dirigent Marija Kuburić Borović .Kao solista je nastupio Aleksandar Pantelić izvodeći dijelove iz istočne liturgije.Na orguljama je nastupio  Nikola Lekić izvodeći varijacije originalnih tema za orgulje.

Susret je, kao i uvijek, obilovao bogatim  programom različitih krššćanskih zajednica. Posjetitelji  su  slušali pjesme koje su komponirali  stari majstori i koje se izvode u zajednicama koje su zborovi predstavljali.

G.Iva Miloš ,voditeljica susreta  i pjevačica župnog zbora, obraćajući se publici i gostima, istakla je želju župne zajednice Zemun  da, govoreći o jedinstvu  kršćana  potaknemo sve kršćane da dublje živu Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nosioci ljubavi, mira i radosti… Pozdravila je posjetitelje  i prisutne goste: monsinjora  Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog i metropolitu, umirovljenog biskupa kotorskog Mons. Iliju Janjića,U ime Srijemske biskupije susretu je nazočila č.s.Cecilija Tomkić iz Srij. Mitrovice koja je i sama voditeljica župnog zbora u Sr. Mitovici i profesor u školi, prisutne svećenike: Petra Tašev Lazaristu iz Beograda, P. Marijana Štajner Isusovca iz Beograda, fra Iliju Alandžeg i Mihaila Sokol  iz Beograda,vlč. Zdravka Čabrajac župnika iz Golubinaca, protođakona Radomira Rakića, umirovljenog profesora Bogoslovije iz Beograda, protonamjesnika Radu Jovića, starješinu hrama sv. Lazara iz Zemun polja,  svećenika Slovačko-evangeličke crkve iz St. Pazove  g. Igora Feldi. Skupu je također s osobitom pažnjim prisustvovao imam g. Kasim Zlatić iz Zemuna, predstavnika Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Gavrila Grban,kao i  predstavnika gradske općine Zemun.

Na koncu susreta, inicijator i domaćin ekumenskih susreta zborova crkvenog pjevanja  Zemunski župnik prečasni Jozo Duspara, pozdravio je sve goste i zahvalio se svima prisutnima. Osobito je istakao da su  predstavnici zajednica koji su sudjelovali na susretu  zaista vjernici  i živu svoju vjeru.Oni  pokazuju da mogu živjeti skupa, i da sa svojom različitošću mogu doprinijeti društvu za  bolje sutra svim ljudima.  Zahvalio se i Radio televiziji  Vojvodine što želi  prenijeti  javnosti ono što jesmo i što želimo biti, a to je doprinositi promociji vrijednosti  koje su potrebne ljudima dobre volje , bolji i sretniji život uopće i očuvanju svoga vlastitog  identiteta.

Preč. Duspara pozvao je da se publici obrate: Monsinjor Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski koji je govorio o jedinstvu kršćana. On  je istakao da je osobito  svjedočenje ekumenizma na ovom susretu zajednički nastup svih učesnika, predstavnika pravoslavne, slovačko-evangeličke i rimokatoličke zajednice.Izvođači su na kraju zajedno otpjevali u slavu Gospodina „Slavim te Gospode“od Baha, „Tebe pojem“ od Mokranjca i „Milost“ od Njutna. Skupu su se, takođe, obratio i svećenik  Srpske pravoslavne crkve, protonamjesnik Rade Jović i svećenik Slovačko-evangeličke crkve iz St. Pazove g. Igor Feldi kao i predstavnik  uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama g.Gavrilo Grban koji je istakao želju vlade Srbije da i dalje okupljamo zborove različitih kršćanskih zajednica što žele poduprijeti.

Kroz jedanaest  godina održavanja susreta prošao je znatan broj  zborova sa zavidnim brojem onih koji u njima pjevaju. I to da neki zborovi sudjeluju više puta govori da ideja druženja i pjesme zbližava  ljude, javljaju se  nove suradnje i rađaju i njeguju prijateljstva… S toga, na drugu nedjelju adventa Zemunski župni zbor „Sv. Cecilija“ će uzvratiti posjetu Slovačko-evangeličkoj crkvi u  Staroj  Pazovi.

Pokrovitelj susreta je Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, a također  je ispred klinike Belmedic g. Milan Knežević sa suprugom osnovao malu fondaciju „Ana Knežević“ koja redovito pomaže Ekumenske susrete zborova crkvenog pjevanja u sjećanje na njegovu pokojnu maku, pjevačicu u Zemunskom župnom zboru „sv. Cecilija“.

Iva Miloš