Preč. Duspara – dobitnik nagrade zaslužni građanin Zemuna za 2022. godinu

Preč. Duspara – dobitnik nagrade zaslužni građanin Zemuna za 2022. godinu

Župnik i dekan u Zemunu, preč. Jozo Duspara – primio je povelju za građanske zasluge sa medaljom– zaslužni građanin Zemuna

ZEMUN (TU) – U Zemunu je u subotu, 5. studenoga 2022. svečano obilježen Dan općine. Središnji događaj bio je svečana sjednica Skupštine gradske općine Zemun u Operi i teatru ”Madlenianum”, gdje su predsjednik Gradske općine Zemun Gavrilo Kovačević i predsjednik Skupštine Miroslav Gajić uručili Javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Povelje za građanske zasluge s medaljom – “zaslužni građanin Zemuna” za 2022. godinu dodijeljena je Nenadu Fogelu, predsjedniku Židovske općine Zemun za područje kulture, zatim prečasnom Jozi Duspari, župniku rimokatoličke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na području duhovnosti i Danijelu Peurači, predsjedniku Društva za cerebralnu i dječju paralizu Zemun u području socijalne zaštite. 

Povelja o javnom priznanju sa medaljom – počasni građanin Zemuna dodijeljena je general-potpukovniku Dušku Žarkoviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, dok je Povelju o prijateljstvu sa ključem Zemuna primio Atletski klub ”Mladost”. Predsjednik općine Gavrilo Kovačević je na svečanosti iznio sve što se radilo i još uvijek radi na infrastrukturnim i drugim projektima kada je u pitanju grad Zemun. 

 


Nakon obraćanja predsjednika općine uslijedila je dodjela priznanja. U obrazloženju za dodjelu priznanja preč. Jozi Duspari, rečeno je kako je: “Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je prošle godine 300 godina od svoje obnove nizom manifestacija i tematskih predavanja koje je podržala općina Zemun. Rimokatolička Župa Zemun pripada Srijemskoj Biskupiji i sa još 8 župa čini Zemunski Dekanat Srijemske biskupije, kojemu je na čelu kao dekan preč. Jozo Duspara.“ Zatim je spomenuto kako je župa Zemun od 2008. godine domaćin ekumenskim susretima zborova: katoličkih, pravoslavnih, protestantskih i drugih koji njeguju duhovnu glazbu. Što je također zasluga preč. Joze Duspare. Prečasni Jozo Duspara, rođen je 1954. godine u Bosni i Hercegovini, općina Derventa župa Žeravac, srednju školu je završio u Zagrebu, a Teološki fakultet u Đakovu. Najveći dio svoje službe je u Srbiji i to od 1983 do 1988 župnik je u Novim Banovcima, zatim od 1988. do 2005. godine župnik je u Golubincima. Na župničkoj službi u Zemunu je od 2005. godine, upravitelj je i crkve Svetog Roka u Zemunskom Parku, i župe Svetog Vendelina, opata. Direktor je Caritasa Srijemske biskupije i Dekan zemunskog dekanata, te je član Zbora savjetnika u Srijemskoj biskupiji. 

U ime dobitnika javnih priznanja riječi zahvale izrekao je predsjednik Židovske općine Zemun gosp. Nenad Fogel, koji je podsjetio na drevnost Zemuna, kulturno-povijesni značaj, multikulturalnost i multikonfesionalnost, građansku tradiciju i humanost Zemunaca koji su oduvijek njegovali skladne i tolerantne međunacionalne odnose. 

Dan općine upotpunjen je prigodnim umjetničkim programom, koncertom orkestra: ”KOSTAMAN”, koji čine učenici srednje glazbene škole ”Kosta Manojlović”, pod dirigentskom palicom profesorice Blaženke Biočić. Ovaj mladi ansambl je krajem 2021. godine osvojio titulu Svjetskog prvaka na 71. Svjetskom trofeju za harmonikaše u kategoriji orkestara do 19 godina. 

 

Proslavi praznika općine Zemun prisustvovali su predstavnici državnih institucija, vjerskih zajednica, kao i privrednici i mnogobrojni građani Zemuna. U ime Srijemske Biskupije, proslavi je prisustvovao generalni vikar, mons. Josip Ivešić, a u ime Župe Zemun dodjeli priznanja prisustvovalo je nekoliko članova crkvenog odbora, kao i župljani.

Petar Dujić