CVJETNICA

Cvjetna nedjelja, Palmenica, Uličnica, Nedjelja muke Gospodnje

Pučki naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa.

Nedjelja kojom započinje Veliki tjedan službeno se naziva Nedjelja palmi o muci Gospodnjoj ( Dominica in palmis de Passione Domini ) čime se povezuju Kristova kraljevska pobjeda i navještaj Muke. Ovaj dvostruki naziv u rimskoj je Crkvi prisutan od 8. stoljeća, kada je objedinjena istočna i zapadna tradicija. Naime, istočna, jeruzalemska tradicija već je u 4. stoljeću ovoj nedjelji dala naziv Nedjelja palmi (Dominica palmarum), naglasivši tako Kristovo mesijansko poslanje i njegov slavni ulazak u Jeruzalem, dok je drevna rimska tradicija ovu nedjelju nazivala Nedjeljom Muke Gospodinove (Dominica de passione Domini) stavivši u središte Kristovo trpljenje na križu, prepoznatljivo po pjevanju Muke Gospodinove iz Evanđelja po Mateju. Današnji Misal također povezuje ove dvije tradicije nazivajući ovu nedjelju Nedjelja palmi o muci Gospodnjoj  ili Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodinove (Dominica in palmis de Passione Domini).

Na dan Cvjetnice spominjemo se trijumfalnog ulaska Isusa Krista u Jeruzalem. Došao je da dovrši svoje vazmeno otajstvo. 

U misnim slavljima za Cvjetnicu imamo dva glavna, zasebna, obreda: povorka s maslinovim, palminim ili nekim drugim zelenim grančica u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao kličući “Hosana, sinu Davidovu”, a drugi, je izvještaj o predstojećoj Isusovoj muci koja se pjeva ili čita.

Ti obredi simboliziraju dva glavna vazmena otajstva: Isusovo bolno umiranje i Njegovu uskrsnu pobjedu i ustanak od mrtvih.

Još od 4. stoljeća u Jeruzalemu se vjerničkim povorkama sa palminim ili maslinovim grančicama obilježava Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, a takve procesije u Rimu se održavaju na Cvjetnicu od 9. stoljeća, kada se taj običaj raširio na cijelu Crkvu.

Vjernici nakon mise nose blagoslovljene zelene grančice svojim domovima i stavljaju ih, najčešće, na križ na zidu kako bi ih podsjećale da je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem iskupio naše grijehe i stekao vječni život zajedno gdje se pridružio svome i našem Nebeskom Ocu, a gdje se i mi nadamo doći kad jednom napustimo ovaj svijet.