Deset načina na koje možemo postiti

Crkva nas potiče u korizmeno vrijeme da kopamo duboko u nutrine svoga srca i molimo za obraćenje srca.

Isus je rekao: “Ako se ne obratite, svi ćete propasti” (Lk 13,3). U prvom propovijedanju svoje javne službe Isus nas potiče na obraćenje: “Obratite se jer se približilo Kraljevstvo Božje” (Mk 1,15). Mistično tijelo Kristovo velikodušno nam nudi vrijeme milosti koje za svoju svrhu ima obraćenje svake godine. Ovo je četrdeset dana korizme.

Mojsije je postio četrdeset dana na gori, a Isus je četrdeset dana u pustinji postio. Crkva nas potiče u korizmeno vrijeme da kopamo duboko u nutrine svoga srca i molimo za obraćenje srca.

Ovo obraćenje može postati stvarnost poduzimanjem tri tradicionalne prakse: molitve, milostinje i posta. (Mt 6,1-18) U molitvi uzdižemo svoj um Bogu; u milostinji izlazimo u susret potrebama naše patničke braće i sestara; u postu zaranjamo duboko u svoja srca i molimo Gospodina za milost da se odreknemo vezanosti za grijeh!

Budući da je to slučaj, koji bi mogli biti neki konkretni načini na koje možemo prakticirati post? Važna napomena je sljedeća: post nije puka dijeta, s jednostavnom željom da izgubite koji kilogram viška. Umjesto toga, svrha posta je ugoditi Bogu, obratiti svoja srca kao i moliti za obraćenje drugih. Drugim riječima, post mora imati horizontalnu ili nadnaravnu namjeru!

Jedite manje, a više primajte Presvetu Euharistiju.

Ovom praksom dajemo veću važnost našem duhovnom životu i spasenju naše duše. Isus je rekao: „Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.” (Iv 6,27 — Govor o kruhu života)

Kontrolirajte svoj jezik

Sveti Jakov kaže: “Trebali bismo biti spori u govoru i brzi u slušanju.” Pročitajte Jakovljevo treće poglavlje—jedno od najboljih poticaja na svijetu da kontroliramo vlastiti jezik!

Herojski trenuci

Utemeljitelj Opusa Deija, sv. Josemaria Escriva skovao je izraz “herojski trenutak”. Ovime sveti Josemaria tvrdi da čim čujemo budilicu trebamo skočiti iz kreveta, pomoliti se i započeti dan. Duh lijenosti potiče nas da pritisnemo gumb “Odgodi”! Ne vjerujem da gumb za odgodu postoji u rječniku i praksi svetaca. Što ti misliš?

Kontrolirajte te lutajuće oči

Oči su ogledalo duše. Kralj David zaronio je u vrtlog grijeha što je dovelo do ubojstva iz jednostavnog razloga što je dopustio da mu pogled luta. Oči su mu lutale i gledale u udanu ženu — Bat-Šebu. Preljubničke misli dovele su do fizičkog preljuba, poricanja svog grijeha i na kraju do ubojstva nedužnog čovjeka — muža Bat-Šebe (II. Samuelova 11-12). Nastojmo živjeti po blaženstvu: „Blaženi čistih srca, Boga će vidjeti.“ (Mt 5,8)

Točnost

Isus kaže: “Tko je vjeran u malom, bit će vjeran i u velikome.” (Mt 25,23) Biti točan i na vrijeme znak je reda, poštovanja prema drugima i sredstvo da se zadaće izvršavaju dobro i na vrijeme.

Slušajte druge

Prelako je prekinuti druge dok govore i pokušati nametnuti vlastite ideje čak i prije nego što je osoba dovršila svoju misao. Milosrđe, što znači ljubav prema Bogu i drugima, uči nas poštivati ​​druge i dopustiti im da govore bez prekidanja i nametanja vlastitih ideja. Slušati druge također je čin poniznosti — stavljati druge ispred sebe! „Isuse, krotka i ponizna srca, učini moje srce po srcu Tvome.“ (Mt 11,28-30—Isus opisuje svoje Srce kao krotko i ponizno…)

Budite zahvalni, a ne žalite se

Nikad ne dopusti da prođe dan u kojem ne budeš zahvaljivao Bogu. Neprestano trebamo zahvaljivati ​​Bogu. Nadalje, trebali bismo steći naviku često zahvaljivati ​​drugima. „Hvalite Gospodina jer je dobar; Njegovo milosrđe traje dovijeka” (Psalam 118,1).

Nasmiješite se, čak i ako to nužno ne želite

Ovo bi doista mogla biti velika pokora – nasmiješiti se nekome čak i kada ste umorni, noseći sa sobom glavobolju ili prehladu. Ovo je herojska vrlina. Osmijeh je nešto malo, ali je zarazno. Doista, iskren osmijeh može one koji ga vide podići iz pustoši u stanje utjehe. Jedan od najočitijih znakova da ste Isusov sljedbenik je osmijeh radosti koji zrači s lica. „Radujte se u Gospodinu! Opet kažem: radujte se u Gospodinu.” (Fil 4,4)

Molite, čak i kada vam se ne sviđa

Mnogi od nas, nažalost, svoj duhovni život temelje na pukim osjećajima koji su prolazni poput rose što isparava jutarnje sunce. Naš najbolji primjer je naravno naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist u Getsemanskom vrtu (Lk 22,39-46). Kad je Isus doživljavao smrtnu agoniju i pustoš koja je izvlačila ogromne kapi Krvi iz njegovih pora, nije mu se baš dalo moliti. Usprkos tome, Isus je sve gorljivije molio. Stoga, prakticirajmo post i pokoru u svom životu i imajmo određeno vrijeme i mjesto za molitvu u trenucima čak i kada nam se to ne sviđa. Ovo je pokora i prava ljubav prema Bogu! To je znak istinske zrelosti u vjeri!

Ohrabrenje

“Barnaba” zapravo znači “Sin ohrabrenja” (Djela 4,36). Izađimo iz naše egoistične ljušture i više se usredotočimo na Boga i vidjeti Isusa u drugima – oponašajući dobrog Samarijanca. (Lk 10). Naučimo biti Šimun iz Cirene i pomozimo svojoj braći i sestrama koji nose težinu vrlo teškog križa. Uljepšajmo ga ohrabrujućim riječima, motivacijskim gestama i srcem ispunjenim ljubavlju i suosjećanjem. Sjetite se zlatnog pravila: “Čini drugima što želiš da tebi čine.” (Mt 7,12) U teškim olujama zemaljske bitke, riječ ohrabrenja doista može biti snažan vjetar u jedra!

Uz molitvu pročitajte ovih deset prijedloga o tome kako postiti – kako se zanijekati – i odaberite barem jedan ili dva koje možete početi prakticirati odmah. Neka nas Gospa, Majka dobrog savjeta, potakne da se odreknemo sebe i kažemo „da“ ljubavi Božjoj služeći svojoj braći i sestrama velikodušnog srca! (Lk 1,38 — Marijino „Da“ Bogu).