Pepelnica – Čista srijeda

Njome započinje korizmeno vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće u Uskrsnu nedjelju. Za Čistu srijedu vezan je obred pepeljenja. Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Čela vjernika se pepele uz riječi: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i u da ćeš se u prah vratiti’, koje u svijest prizivaju spoznaju da je život na zemlji prolazan.

Inače, pepeljenje se koristi od davnine. Kršćani koji su počinili teške grijehe javno su izvršavali svoju pokoru. Na Čistu srijedu biskup bi blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Tada, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici bi bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz raja zbog svoje neposlušnosti. Pokornici ne bi ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka kada bi zaslužili pomirenje, nakon četrdeset dana pokore i sakramentalnog odrješenja. Kasnije su svi kršćani, bez obzira bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena je nakon pepeljenja slijedila pokornička procesija.

Crkva na taj dan propisuje obavezan post za sve od navršene punoljetnosti do započete šezdesete godine života, a obavezan nemrs za sve koji su navršili četrnaestu godinu života.

Vjernici vrlo često miješaju ili poistovjećuju pojmove post i nemrs. Post označava jedan obrok u danu, a nemrs znači ne jesti meso. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs.

Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs.

U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije potrebno. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika, radnika teških poslova i trudnica). Dani posta mogu biti svi ostali dani korizmenoga vremena koji nisu nedjelja ili svetkovina poput blagdana sv. Josipa i Blagovijesti. Nedjelja je uvijek mali Uskrs, pa i u korizmenom vremenu te nas podsjeća na Isusovo uskrsnuće. U molitvi krunice to je slavni dan, dana slavnih otajstava te dan bez posta i pokore.

Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Također znači uzimanje svih obroka, ali da to ne bude meso.

Post – molitva, odlazak na misu, odricanje od svakodnevnih zadovoljstava i zabave, karitativni rad, činjenje dobrih djela…

Nemrs – samo se jednom u danu do sita najesti, ne jesti meso i mesne prerađevine

Pepelnica nudi ulazak u korizmeno vrijeme takav da imamo više od same tradicije, više od svoje molitve, žrtve i davanja, više od obraćenja: intenzivniji i realniji odnos s Bogom.

Višetisućljetna praksa pokazala je da možemo ostvariti to više tako što ćemo u vrijeme od Pepelnice do Uskrsa:

  1. Davati više milostinje, bilo Crkvi, bilo bližnjima. Tako na vrlo konkretan način možemo uređivati naše neuredne sklonosti prema posjedovanju. Ne moramo biti bogati da bi davali milostinju. I mi prosječnog imovinskog statusa itekako imamo svoje navezanosti na ovozemaljske stvari pa valja biti oprezan pri odabiru. Dakle, neuredne sklonosti prema novcu, imovini, odjeći, i raznim predmetima možemo urediti tako da se češće i više istih odričemo.
  2. Postiti češće i više i to ne tako da idem u krajnosti i da vršim nasilje nad sobom, nego tako da me to vodi u veću čežnju za Bogom. Uskraćujući si fina jela, pića i druge užitke borit ću se sa neurednim sklonostima kojima si nastojim upotpuniti ili uljepšati život, pokušavajući si stvoriti sigurnost. Tražit ću načina kako da svojim odricanjima ili dodatnim praksama (mogu npr. peći svoj kruh) ugodim Bogu koji je izvor života i koji želi da se oslanjam na njega u svakodnevnim malim izazovima.
  3. Moleći više i odvajajući više vremena za odnos s Bogom uređivat ću svoje neuredne sklonosti da sebe ljubim više nego Boga, da budem kao bog, da vladam i kontroliram. Posvećujući više vremena Njemu odricat ću se onog vremena koje usmjeravam na sama sebe, odabrat ću bogoljublje umjesto sebeljublja i tako uređivati svoj odnos prema stvarnosti. Krotit ću svoj ponos da bi imao zdrav i ponizan odnos prema Bogu i cjelokupnoj stvarnosti u koju me stavio.

Kada na Pepelnicu dobrovoljno dođemo pred svećenika koji stavlja znak križa od pepela na naše čelo, mi zapravo nanosimo ratne boje i ulazimo u rat za naše duše pod Kristovom zastavom. Nema Uskrsa bez križa, nema pobjede bez borbe, nema slobode bez da provodimo vrijeme i vježbamo se s Onim koji oslobađa. Udružujući se u tim nastojanjima ne osvajamo slobodu samo za sebe, nego unosimo duh slobode u sav naš narod, donosimo Boga i onima koji Ga još ne poznaju. Dok jednom ne budemo svi u ljubavi s Njim koji nas je za sebe stvorio.

Zato je važno da sav narod Božji, baš cijela Crkva, pristupi ovom činu punom sviješću i cijelim srcem moleći zajedno s našim precima: „Smiluj se Gospodine svome narodu“.

Šta mozemo činiti na Čistu srijedu?!

Moliti križni put

Započnite milosno vrijeme korizme usredotočujući se na središte ne samo godišnjeg doba, već i čitavog kršćanskog života moljenjem križnoga puta. Dostupne su mnoge pobožnosti križnoga puta. Možete se čak usredotočiti na slike svake stanice, ostajući nekoliko trenutaka u razmatranju i tišini. Ovo izvrsno funkcionira i s djecom. Od početka korizme stavite Krista i njegov križ u središte.

Donirati u dobrotvorne svrhe

Mnoge dobrotvorne organizacije vide veću potrebu nego ikad prije nakon pandemije COVID-19, a i njihovi se resursi u mnogim slučajevima smanjuju brže nego prije. Vjerske zajednice posvećene molitvi i služenju Crkvi također se suočavaju s većim potrebama. Korizmu započnite odabirom dobrotvorne organizacje i donacijom na Pepelnicu.

Povećati post

Crkva obvezuje katolike u dobi od 18 do 59 godina da poste na Pepelnicu. Ali to ne znači da i drugi izvan te dobne skupine ne mogu poprimiti neki oblik posta. Post ne mora nužno biti povezan s hranom. Možda možete postiti od nečega što vam se sviđa i bez čega biste teže mogli zamisliti provođenje slobodnog vremena i razbibrige, poput pregledavanja internetskog sadržaja na mobitelu i malo više pažnje usmjeriti na molitvu, odlazak na misu i čitanje Božje riječi.

Moliti krunicu

Korizma je savršeno vrijeme da se usredotočite na Evanđelja i rastete u većoj bliskosti s Gospodinom. Često shvaćena kao „Evanđelje u malom“, krunica je savršena pobožnost za to. Iako su srijede tradicionalno odvojene za moljenje slavnih otajstava, možda izmolite žalosne otajstva na Pepelnicu. Molite se da, razmatrajući o Kristovoj patnji, budete više prilagođeni slušanju i odgovoru na vapaj siromašnih.

Nazvati prijatelja

Odvojite malo vremena da pozovete nekoga tko bi mogao biti usamljen ili mu treba poticaj da se približi Gospodinu. Korizma je vrijeme davanja sebe za druge, a mnogi danas pate. Možda možete podsjetiti osobu da je Pepelnica i pitati je o tome kako planiraju provoditi korizmeno vrijeme koje nas priprema za svetkovinu Uskrsa. Možda kroz razgovor s njima budete obogaćeni novim iskustvom blizine ili pružite utjehu i pomoć. Dok ne okrenete prijateljev s kojim se dugo niste čuli, nećete saznati.