Svetac sedmice – Sveti Nikola, biskup

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. stoljeću. Roditelji nažalost brzo umiru i Nikola ostaje sam, brigu o njemu preuzima stric biskup. On ga upućuje na put svećenstva, pobožnosti i velikodušnosti prema siromasima i potrebnima.  Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoju braću ljude. Uskoro mu umire stric, biskup Mire. On skroman i u strahu bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom u molitvi i meditaciji. Vraća se za nekoliko godina i postaje biskup Mire. Od tada noći provodi moleći a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru. Činio je čudesa: utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike u brodolomu, spašavao djecu, oživio jednog dječaka. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. decembra 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije. Nakon što su mu krajem 11. stoljeća Talijani u Bariju sagradili crkvu, počelo se širiti njegovo štovanje.

Legenda kaže da je pomogao siromašnom susjedu koji nije imao novaca za miraz svojim kćerima. Nikola noću ubacuje vrećice sa novcem u tri navrata kroz susjedov prozor kako bi otac sretno udao svoje kćeri. Otac je ostao bez posla i bez novaca s kojim bi udao kćeri. Odlučio je novce zaraditi njihovom ljepotom i mladošću, a one su bile uplašene i molile se da se to ne dogodi. Nikola je nekako saznao za tu očevu odluku te im je odlučio pomoći. Dvije večeri za redom je kroz prozor ubacivao zlatnike kako bi kćeri imale dovoljno novaca za miraz. Treće večeri se Nikola bojao da ga otac ne uhvati te je ovaj put vrećicu sa zlatnicima ubacio kroz dimnjak, oni su pali u čarapu (u nekim pričama je to bila čizmica) koja se sušila pokraj kamina i tako je nastala tradicija stavljanja čizmica u prozor.  Zbog toga sv. Nikola postaje zaštitnik sirotinje a na osnovu ove legende raširila se tradicija darivanja po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali s različitim tumačenjima i nazivima. U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Upravo zbog ove legende noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke i Nikola se na slikama simbolično prikazuje s tri vreće zlatnika (ponekad tri kugle ili jabuke). Također, prema legendi lik svetog Nikole prilikom darivanja nerijetko prati i Krampus – kreatura okovana u lance, koji nosi šibu i kojim se plaše djeca da ako budu loša neće dobiti darove od svetog Nikole nego će im Krampus dati šibu (u prijašnja vremena djeci se govorilo da će ih Krampus pojesti ili ih stavi u vreću i odnijeti u šumu).

Neki izvori govore da su na slavu svetom Nikoli mornari i bivši mornari u pomorskim krajevima Zapadne Europe (a to su bili skoro svi muškarci) u srednjem vijeku u večer 06. decembra odlazili u lučke gradove i sudjelovali na misama slaveći svog zaštitnika. Na povratku su na štandovima kupovali male darove za svoje žene i djecu i darivali ih. Nikola se smatra zaštitnikom djece, a poslije i studenata. Također neki izvori navode kako su srednjovjekovne opatice koristile večer 06. decembra kako bi stavljale korpe s hranom i odjećom ispred vrata onih kojima je potrebno.

Zanimljiv je i podatak da je navodno je Martin Luter (osnivač protestantizma) htio marginalizirati običaj darivanja za blagdan sv. Nikole, jer je bio vezan uz katolike i Papu, i uveo darivanje za Badnjak,ali je i kod protestanata  ostao običaj darivanja za svetog Nikolu (pogotovo u Nizozemskoj), a katolici su prihvatili darivanje za Badnjak.

U Rusiji je uz Mariju sv. Nikola najštovaniji svetac. Štuje se i u mnogim pravoslavnim crkvama a posebno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi gdje je Sveti Nikola jedna od najvećih krsnih slava u Srbiji.

Zaštitnik je djece, pomoraca, putnika, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, krivo optuženih, zatvorenika, lopova pokajnika, prostitutki, trgovaca, zalagaoničara (često na zalagaonicama možete vidjeti simbol sa tri zlatne kugle ili vreće zlata), zaručnika, strijelaca (s lukom).

Zaštitnik je i otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i grada Varaždina, Komiže, Kraljevice, Jastrebarskog; Barija, Amsterdama, Liverpoola, New Yorka i mnogih drugih gradova širom svijeta.

Sv. Nikola biskup, najdraži je predbožićni obiteljski svetac. Prijatelj je i dobrotvor djece i siromašnih.  Djeca radosno iščekuju njegov blagdan, stavljaju na prozor očišćene čizmice i cipele kako bi ih sv. Nikola napunio darovima.

Slikari sv. Nikolu prikazuju u biskupskom odijelu s knjigom u rukama, a na knjizi su obično tri vreće zlatnika ili tri zlatne kugle ili tri kruha, kao podsjetnik na njegova dobročinstva. Ponekad je prikazan i sa sidrom ili lađom u pozadini, kao zaštitnik brodara. Budući da je zaštitnik djece, prikazuju ga i sa dvoje ili troje dječice.

Blagdan je 6. decembra.