USKRSNI PONEDJELJAK

Uskrsni ponedjeljak je kršćanska svetkovina koja se slavi dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta to je službeni praznik. Na taj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali to je u 19. stoljeću skraćeno na jedan dan poslije Uskrsa.

Zanimljivo je kako se uskrsni ponedjeljak naziva i „Anđelov ponedjeljak“ o čemu je 2. travnja 2018. govorio papa Franjo:

Uskrsni ponedjeljak naziva se i „Anđelov ponedjeljak“ prema vrlo lijepoj tradiciji koja odgovara biblijskim izvorima o uskrsnuću. U evanđeljima (usp. Mt 28, 1-10; Mk 16, 1-7; Lk 24, 1-12) se opisuje kako su žene, kad su došle na grob, našle ga otvorenog. Bojale su se da neće moći ući jer je grob bio zatvoren velikim kamenom. Bio je, međutim, otvoren i iznutra im je jedan glas rekao da Isus nije ondje, već je uskrsnuo.

Prvi put su izgovorene riječi: „Uskrsnuo je“. Evanđelisti pišu kako su taj prvi navještaj dali anđeli, to jest Božji glasnici. Ima jedno značenje u toj prisutnosti anđela: kao što je utjelovljenje Riječi navijestio jedan anđeo, Gabrijel, tako i kod navještaja uskrsnuća nije bila dovoljna ljudska riječ. Bilo je potrebno jedno više biće da navijesti stvarnost koja je toliko zapanjujuća i nevjerojatna i koju se možda nijedan čovjek ne bi usudio izgovoriti. Nakon tog prvog navještaja, zajednica učenika počinje ponavljati: „Doista, uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!“ (Lk 24, 34). Lijep je taj navještaj. Možemo ga reći svi zajedno: „Doista, uskrsnu Gospodin!“. Taj prvi navještaj – „Doista, uskrsnu Gospodin“ – zahtijevao je višu inteligenciju od ljudske.“

„Danas je dan slavlja i zajedništva koji se obično provodi s obitelji. To je obiteljski dan.Nakon što smo proslavili Uskrs, osjećamo potrebu ponovno se naći sa svojim najmilijima i prijateljima da slavimo jer bratstvo je plod Kristova Uskrsa koji je svojom smrću i uskrsnućem pobijedio grijeh koji je odvojio čovjeka od Boga, od njega samoga i od njegove braće. No mi znamo da grijeh uvijek razdvaja, uvijek stvara neprijateljstva.

Isus je srušio zid koji dijeli ljude jedne od drugih i ponovno uspostavio mir, započevši tkati mreže novog bratstva. U naše je vrijeme veoma važno ponovno otkriti bratstvo, kako je ono bilo življeno u ranokršćanskim zajednicama. Ponovno otkriti kako dati prostora Isusu koji nikad ne razdvaja, nego uvijek ujedinjuje. Bez bratstva i solidarnosti ne može biti istinskog zajedništva i odgovornog zauzimanja za opće dobro i društvenu pravdu. Bez bratske solidarnosti ne može se ostvariti crkveno ili građansko društvo, već postoji samo skupina pojedinaca koji su pokretani ili povezani prema vlastitim interesima. Bratstvo je, pak, milost koju daje Isus.”, kazao je papa Franjo 2018.