Euharistijsko slavlje u crkvi

Euharistijsko slavlje u crkvi

ZEMUN (TU) – U četvrtak, 27. svibnja 2021., u župskoj crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije, u Zemunu slavljeno je euharistijsko slavlje za Domovinu. Povod euharistijskom slavlju je proslava Dana Državnosti Republike Hrvatske. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Ilija Alandžak, župnik župe Sveti Antun Padovanski u Beogradu, uz suslavljenje preč. Marka Kljajića, župnika iz Surčina, vlč. Mihaela Sokola, župnika iz Beograda i župnika domaćina preč. Jozu Dusparu.

Euharistijskom slavlju je nazočio i njegova Ekscelencija, g. Hidajet Biščević, u zajedništvu s sa svojim suradnicima iz hrvatskog veleposlanstva.

Euharistijskom slavlju su, također nazočili g. Lazar Cvijin, predsjednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV); g. Nenad Prokić, savjetnik za humanitarna pitanja u Ambasadi Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji; gđa. Katica Naglić, upraviteljica Fondacije „Antun Gustav Matoš“ iz Beograda, te g. Mato Princip, predsjednik upravnog odbora iste fondacije, zatim gđa. Katarina Čeliković ispred Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata (ZKVH), gđa. Irena Obradović ispred Hrvatske čitaonice „Fisher“ iz Surčina i Branko Kajić ispred Zajednice Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“.

Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem, na osobit način, uzveličao Zbor „Sveta Cecilija“ župe Zemun.

Nakon euharistijskog slavlja je održan kratki kulturno–umjetnički program, koji su organizirali Društvo Hrvatske Mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna „ Ilija Okrugić“. Hrvatski zbor „Odjek“, otpjevao je dvije pjesme „Majko Naša“ i „Tvoja Zemlja“.  Gđa. Katarina Čeliković je, ispred Zavoda za Kulturu Vojvođanskih Hrvata, prezentirala novu monografiju „Identitet Srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine“, a nakon prezentacije, monografije su svečano uručene Hrvatima iz Zemuna, koji su, kao kazivači sudjelovali u izradi navedene monografije. Primjerak monografije je svečano uručen Veleposlaniku g. Hidajetu Biščeviću i preč. Jozi Duspari.

U svojoj zahvalnoj riječi preč. Jozo Duspara je podsjetio veleposlanika g. Hidajeta Biščevića na njegove riječi iz prošlogodišnjeg pozdrava upućenih Hrvatima u Zemunu. Tom prilikom je obećao da će se u potpunosti zalagati za pomoć Hrvatima u rješavanju njihovih problema na raznim poljima života, a posebno za olakšanje dobivanja hrvatskog državljanstva , jer mnogi Hrvati u Zemunu i drugim hrvatskim mjestima nisu riješili to pitanje iz straha koji oni trajno nose sa sobom.

Organiziranje ovog skupa je potpomognuto od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tekst: Petar Dujić/Ivica Zrno

Fotografije: Petar Dujić