KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

TEKIJE (TU) – Sudjelovali su mladi iz župa Srijemske biskupije u pratnji svojih župnika, a pridružile su se i gošće iz Đakova, novakinje i časne sestre Svetog Križa, čija Družba djeluje već sto godina i u Srijemskoj biskupiji. Na samom početku prisutne je pozdravio Biskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Dušan Milekić, te objasnio redoslijed procesije i susreta, te planirane aktivnosti tijekom susreta. Pobožnost je počela uvodnom molitvom u crkvi tekijskog svetišta, a potom je križ do prve postaje nosio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Mladi i njihovi župnici smjenjivali su se noseći križ od postaje do postaje uz prigodna čitanja i razmatranja.

Po završetku pobožnosti križnog puta, okupljeni su se vratili u crkvu gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio biskup Đuro Gašparović, u koncelebraciji sa biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom i ostalim svećenicima Srijemske biskupije.

Tijekom drugog dijela susreta za mlade je u domu svetišta organizirano druženje i okrijepa, a potom je vlč. Dušan Milekić održao kratku katehezu na temu “Poniznost! Što ja imam od nje?”. Velečasni Dušan ohrabrio je mlade da poniznost ne promatraju kao slabost već naprotiv kao vrlinu koja im dopušta da uče od svojih bližnjih. Također, potaknuo je mlade da se aktivno uključe u svojim župama te kroz zajedničke napore pomognu osnaživanju Srijemske biskupije, i pozvao sve koji bi željeli intenzivnije surađivati u pastoralu mladih na razini cijele Biskupije da se jave.

Susret mladih je za mene uvijek drag i poseban događaj, lijepo je vidjeti i kad se svi mladi naše biskupije okupe na jedno mjesto, moliti u zajedništvu. Kroz ovaj korizmeni hod, pobožnost križnog puta izvrsna je prilika koja pomaže svima nama da se na bolji i kvalitetniji način pripremimo za blagdan Isusovog uskrsnuća. Posebna je milost i iskustvo kada se križni put moli ovdje u našem svetištu Gospe Tekijske u zajedništvu s prijateljima i mladima iz susjednih župa. Vjerujem da je ovaj susret potaknuo i ohrabrio sve nas, te da će riječi našeg biskupa i velečasnog Dušana uroditi plodom u mnogim srcima nas mladih“ rekao je Stefan Šerfezi iz Stare Bingule.

Tijekom dana mladi su kroz zajedništvo i međusobni razgovor obnovili stara prijateljstva i ostvarili nova, kroz ovaj ohrabrujući i pozitivan susret na svojevrsni način prikazana je vrijednosti i značaj mladih ljudi u Srijemskoj biskupiji. Organizator susreta vlč. Dušan Milekić je na kraju zahvalio mladima što su se odazvali u tako velikom broju. Potaknuo ih je da ostanu međusobno u kontaktu, ali i da ostanu u kontaktu s Bogom, koji je izvor svakog dobra.

Više fotografija možemo vidjeti na Facebook stranici Srijemske biskupije.

Fotografije: Darko Peka, tekst: Sara Žurovski