Svetkovina Velike Gospe u Zemunu i odlikovanje mons. Duspare

Svetkovina Velike Gospe u Zemunu i odlikovanje mons. Duspare

Svetkovina Velike Gospe proslavljena je 15. kolovoza svečanom misom u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Središnju misu predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu s mons. Jozom Dusparom, zemunskim župnikom, mons. Josipom Ivešićem, generalnim vikarom i drugim svećenicima Srijemske biskupije.

U homiliji, biskup Svalina istaknuo je kako častiti Mariju znači prepoznati je kao Božju prisutnost na zemlji. Svemogući Bog daje nam Blaženu Djevicu Mariju kao znak sigurne nade i utjehe. „U Starom zavjetu kovčeg saveza spominje se na više mjesta i nosi svojevrsni simbol Božje prisutnosti i zaštite izraelskom narodu. U litanijama blaženoj Djevici Mariji zazivamo je i molimo ‘Kućo zlatna, Škrinjo zavjetna…’, time se spominjemo nje kao oličenja Božje prisutnosti na zemlji. Mi se trudimo živjeti puninu kršćanskog života na koju smo pozvani po krštenju i u tome nas prati i pomaže lik naše Nebeske Majke čiji primjer najbolje pokazuje kako slijediti volju njegovu”, rekao je mons. Svalina.

Misu je pjevanjem pratio župni zbor Svete Cecilije.

Ove godine svečanost Velike Gospe uveličana je bula pape Franje koji je odlikovao mons. Jozu Dusparu čašću kapelana Njegove Svetosti. To odlikovanje dodjeljuje se svećenicima koji su se posebno istaknuli u službi Crkve te obavljaju odgovornu službu u Crkvi.

Na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je biskupski kancelar vlč. Tomislav Lasić pročitao papinu bulu na latinskom i hrvatskom jeziku, biskup Svalina svečano je uručio prizanje mons. Duspari te mu zahvalio na revnom obavljanju svih službi u Srijemskoj biskupiji i biskupijskom Caritasu.

Mons. Duspara je upravnik crkve sv. Roka u Zemunskom parku i Župe sv. Vendelina, opata, ravnatelj je Caritasa Srijemske biskupije kao i član Zbora savjetnika u Srijemskoj biskupiji.

Na kraju mise mons. Duspara zahvalio je Svetom Ocu, kao i ostalim suradnicima i svojim župljanima na povjerenim službama, podršci kao i na kontinuiranoj dobroj suradnji.

U svom govoru mons. Duspara je naglasio kako je svjestan velike odgovornosti i posla koji ga očekuju sa povjerenim mu titulama i zaslugama, te s povjerenjem u Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju nastavlja hrabro koračati na svom životnom putu.